Gezondheid

Gezondheid

Iedereen wil graag een gezond hondje dat zolang mogelijk leeft en zo weinig mogelijk naar de dierenarts moet. Helaas is dat niet zo eenvoudig. De natuur heb je niet 100% in de hand, maar als fokker kan je er wel voor zorgen dat de kans op problemen zo laag mogelijk zijn.

Een goede fokker fokt enkel met hondjes die een stamboom hebben. Dit is heel belangrijk omdat je dan als fokker kunt nagaan hoe het gesteld is met de ouders, grootouders en overgrootouders. Je kan ook met behulp van de stambomen vermeiden dat je pupjes een hoge inteeltgraad hebben. Zonder stamboom fokken is zoveel als Russische Roulette spelen.

Daarnaast moet je als fokker beide ouders testen op gekende problemen binnen het ras, op die manier kan je vermijden dat twee hondjes met de zelfde problemen met elkaar gecombineerd worden.

De Vlaamse Overheid verplicht de fokkers van een aantal rassen, waaronder de Cavalier King Charles Spaniel, om uit voorzorg een aantal onderzoeken uit te voeren.

De hondjes waar wij mee fokken worden getest op de ogen, het hart, de knietjes, syringomyelia, Episodic Falling, dry Eye en curly coat.

Als puppykoper heeft u ook een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot de gezondheid. Voeding, opvoeding, stress, beweging hebben allemaal een grote invloed op de gezondheid van uw hondje. Een hondje met overgewicht zal gemakkelijker hart problemen krijgen, een pupje dat veel trappen loopt of teveel stoeit met de kinderen zal gemakkelijker knieprobleempje krijgen, enz.  De fokker moet u goed adviseren hoe u best omgaat met de opvoeding van het pupje.

Uit de meer dan 30 jaar ervaring met de hondjes weet ik dat stress een van de belangrijkste oorzaken is van problemen bij honden (trouwens ook bij de mens). Hondjes die niet goed gesocialiseerd zijn bij de fokker zullen veel gemakkelijker gestresseerd geraken in bepaalde situaties en dit meestal zonder dat u dat zal merken. Hondjes die veel alleen moeten thuis blijven hebben ook last van stress. Pupjes die opgroeien met zeer jonge kinderen of baby’s, die het pupje zijn nodige rust niet gunnen, zullen ook vaker last hebben van stressproblemen.

Daarom is het noodzakelijk dat u een pupje koopt bij een betrouwbare fokker die goed met gezondheid en socialisatie bezig is. Onthoudt dat alles wat misgegaan is beneden de 8 weken bij de fokker, u dat niet meer kan herstellen en de hond levenslang de gevolgen daarvan zal dragen.