De Cavalier

De Cavalier King Charles Spaniël

Het vrolijke karakter, het weinige onderhoud en zijn vermogen om zich aan elke situatie aan te passen, maken van de Cavalier het ideale huishondje voor elk gezin of individu. Of je nu op de buiten of in de stad woont, een Cavaliertje voelt zich overal thuis. Zijn middelmatige grootte maken hem geschikt voor zowel een woning als een appartement. De Cavalier is een sportief hondje dat graag zijn benen strekt. Bijgevolg zal wie op een appartement woont dagelijkse de nodige tijd voor een wandeling moeten vrijmaken.

 

Een Cavaliertje is absoluut geen waakhond. Vreemden worden meestal met kort geblaf verwelkomd, om nadien uitbundig en vriendelijk begroet te worden.

De Cavalier is een echte familiehond en in de eerste plaats een grote kindervriend, die zowel van mensen als van dieren houdt. Hij leeft graag samen met andere dieren, zoals een kat of een konijntje, maar bovenal verkiest hij het gezelschap van zijn rasgenoten.

Een Cavaliertje zit bovendien graag in de wagen, waardoor veel eigenaars hun hondje meenemen op reis. Lange wandelingen zijn voor hem eerder een lust dan een last.

Het is een hondje waar je echt kan van genieten. En zoals voor veel leuke dingen geldt: twee is plezanter dan één!

Een Cavaliertje is een echt zonnetje in huis, dat steeds straalt, ook in moeilijke tijden. Maar vergeet niet dat de liefde steeds van beide kanten moet komen.

Karakter

De Cavalier is een vrij en vrolijk hondje, zonder enige tekenen van angst of agressiviteit.
Naast gezondheid is karakter een essentiële vereiste om met een Cavaliertje te fokken.
Hondjes die niet vrolijk en vrij zijn, mogen absoluut niet voor de fok gebruikt worden.
Een Cavaliertje bezit een grote “will to please”. Hij vindt het met andere woorden plezant om voor zijn baas te werken, te gehoorzamen en te spelen.

Hoe groot is “klein” ?

Volgens de officiële  ras standaard weegt de Cavalier gemiddeld tussen 5.4 en 8 kg. Recentelijk populatieonderzoek over de ganse wereld leert ons dat het gemiddelde gewicht tegenwoordig schommelt tussen 7 en 9.5 kg. Gemiddeld weegt een reutje 1 kg meer dan een teefje.


 

Een kleurtje voor ieders smaak

Het ras bestaat in 4 verschillende kleuren, namelijk Blenheim, Tricolor, Black & Tan en Ruby. Er is geen verschil in karakter tussen de 4 kleuren. In de fokkerij mogen de 4 kleuren trouwens door elkaar gebruikt worden.

De 4 kleuren van links naar rechts : Blenheim, Tricolor, Black & Tan en Ruby