Selecteer een pagina

De Cavalier King Charles Spaniel

Het vrolijk karakter, het weinig onderhoud en zijn vermogen om zich aan elke situatie aan te passen maken van de Cavalier het ideale huishondje voor elk gezin of individu.

Of je nu op de buiten of in de stad woont, een Cavaliertje voelt zich overal thuis. Zijn middelmatige grootte maken hem zowel geschikt voor een woning als voor een appartement.

De Cavalier is een sportief hondje dat graag zijn benen strekt. Wie dus op een appartement woont zal dagelijkse de nodige tijd voor een wandeling moeten vrijmaken.

Een Cavaliertje is absoluut geen waakhond. Vreemden worden meestal met een kort geblaf verwelkomt om daarna uitbundig en vriendelijk begroet te worden.

De Cavalier is een echte familiehond en in de eerste plaats een grote kindervriend, die zowel van mensen als van dieren houdt. Hij leeft graag samen met andere dieren zoals een kat of een konijntje, maar bovenal verkiest hij het gezelschap van zijn rasgenoten.

Een Cavaliertje zit ook graag in de wagen, waardoor veel eigenaars hun hondje meenemen op reis. Lange wandelingen zijn voor hem eerder een lust dan een last.

Een Cavaliertje is een echt zonnetje in huis dat steeds straalt, ook in moeilijke tijden. Maar vergeet niet dat de liefde steeds van beide kanten moet komen.

Volgens de officiële  rasstandaard weegt de Cavalier gemiddeld tussen de 5.4 kg en de 8 kg. Recentelijk populatieonderzoek over de ganse wereld leert ons dat het gemiddeld gewicht op vandaag schommelt tussen de 7 en 9.5 kg. Gemiddeld weegt een reutje 1 kg meer dan een teefje.

Karakter

De Cavalier is een vrij en vrolijk hondje, zonder enige tekenen van angst of agressiviteit.
Naast gezondheid is karakter een essentiële vereiste om met een Cavaliertje te fokken.

Hondjes die niet vrolijk en vrij zijn mogen absoluut niet voor de fok gebruikt worden.

Een Cavaliertje bezit een grote “will to please”. Hij vindt het met andere woorden plezant om voor zijn baas te werken, te gehoorzamen en spelletjes te doen.

Van links naar rechts: Blenheim – Tricolor – Black &Tan – Ruby

Een kleurtje voor ieders smaak

Het ras bestaat in 4 verschillende kleuren, namelijk Blenheim, Tricolor, Black & Tan en Ruby. Er is geen verschil in karakter tussen de 4 kleuren. In de fokkerij mogen trouwens de 4 kleuren door elkaar gebruikt worden.

Uit ons recent onderzoek blijkt dat momenteel de wereldpopulatie uit 44% Blenheim bestaat. Ongeveer 31% van de Cavaliertjes zijn tricolor, 14% mogen zich Black & Tan noemen terwijl de Ruby ongeveer 11% van de populatie vertegenwoordigd. De laatste jaren nemen de Black&Tan en de Ruby’s in aantallen toe. 

De Blenheim en Tricolor worden samen de “parti-colors” genoemd.
De Ruby en Black&Tan worden samen de “whole colors” genoemd.

Blenheim bestaat uit diep kastanjekleurige aftekeningen, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekeningen moet gelijkmatig op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de gewaardeerde ruitvormige vlek of “beauty spot”.

Tricolors zijn zwart met wit goed verdeeld en gebroken, met “tan” (bruin) aftekeningen boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, aan de binnenkant van de benen en onder de staart.

Black & Tans zijn ravenzwarte hondjes met “tan” (bruin) aftekeningen boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart.
Witte aftekeningen zijn ongewenst. 

Ruby zijn geheel diep rood gekleurd. Witte aftekeningen zijn ongewenst.