Selecteer een pagina

Ze zijn zo schattig … maar …

Pupjes zijn zeer schattig. Vooral kinderen vallen voor de charme van zo een lief speels wezentje.

Maar opgelet!  Een pupje is geen speelgoed. Als je overweegt om een hondje in huis te nemen, moet je goed weten waaraan je begint.  Informeer bij een liefhebber fokker gespecialiseerd in het ras dat u wenst aan te schaffen.  Overweeg alle voor- en nadelen. Beslis nooit overhaast!!!

En vergeet vooral niet: een pupje is wollig, klein en rond, maar groeit – voordat je het weet –  uit tot een volwassen grote hond.

Onze nestjes

Wij fokken maar af en toe een nestje. Onze pupjes worden in huis geboren en leven samen met ons in de woonkamer tot ze vertrekken naar hun nieuwe eigenaar.

Wie graag bij ons een pupjes wil kopen moet dus geduld hebben.

Wij hechten zeer veel belang aan de nieuwe thuis waar onze pupjes terecht komen. Wij hebben een uitgebreid gesprek met kandidaat-kopers om na te gaan of het ras wel de geschikte keuze voor hen is.

Wie niet voldoende tijd heeft voor de opvoeding van een pupje, komt niet in aanmerking.

Socialisatie

Socialisatie is zowat het belangrijkste onderdeel van de opvoeding van een pupje. Met een  goed gesocialiseerde hond kan je overal terecht. Het is een aangename partner voor iedereen.

De eerste fase begint vanaf de geboorte en stopt ongeveer bij de leeftijd van 12 weken. Deze fase is bepalend voor het gedrag van de pup op latere leeftijd. Als fokker dragen wij de verantwoordelijkheid voor de eerst 8 cruciale weken in het leven van een pupje.

Daarom dat wij het uiterst belangrijk vinden dat onze pupjes samen met ons in de woonkamer opgroeien. Pupjes kunnen op die manier kennis maken en wennen aan mensen, geluiden zoals radio, stofzuiger, ect.

Gezondheid

Ieder levend wezen heeft te kampen met een aantal erfelijke aandoeningen. De kunst als fokker bestaat erin om te vermijden dat twee ouderlijnen met dezelfde aandoeningen met elkaar gecombineerd worden. Op die manier verkleint de kans dat je ooit te maken zal hebben met een of andere aandoening.

Wij zijn al vele jaren actief bezig met het onderzoeken van onze hondjes op gekende problemen binnen ons ras.

Al onze hondjes worden dan ook regelmatig getest op de gekende problemen binnen het ras.

Zie de info over het ras voor meer uitleg over de aandoeningen binnen ons ras.

Is de cavalier een geschikt hondje voor mij?

Een Cavaliertje is een veelzijdig hondje dat geschikt is voor zowel jong als oud, beginner of ervaren hondenliefhebber. Maar toch komt niet iedereen zomaar in aanmerking voor een Cavaliertje !

Een liefhebberfokker met zin voor verantwoordelijkheid zal een aantal eisen stellen aan de toekomstige eigenaars.  Een hondje, en in het bijzonder een Cavaliertje, is geen speeltje dat men koopt om de kinderen te plezieren of om mee te pronken op straat. Het moet een volwaardig lid van het gezin worden, zonder dat men overgaat naar vermenselijking. Het is en blijft een hond die zich het gelukkigst voelt als hij ook zo benaderd wordt.

Wie de ganse dag uit werken gaat, mag GEEN Cavaliertje in huis nemen! De opvoeding van een pupje vereist een regelmatige aanwezigheid. Een pupje moet namelijk 3 à 4 maal per dag eten krijgen. Daarnaast moet het pupje regelmatig buiten gezet worden voor een plasje. Een paar uurtjes per dag alleen zijn kan, maar meer niet. Een combinatie met bijvoorbeeld opvang van familie of vrienden kan een oplossing bieden.

Koop ik een reutje of een teefje?

De vraag waar vele mensen mee worstelen is de keuze van het geslacht.
Wat het karakter betreft is er geen wezenlijk verschil tussen een cavalier reutje of een teefje.
Beide zijn even lief. Ook wat dominantie betreft, is er geen verschil, je kan zowel een dominante reu als een dominante teef hebben.

In grootte en gewicht is er wel verschil tussen beide geslachten. Een reu is iets grover gebouwd en ook wat groter en zwaarder dan een teefje. Een reu weegt gemiddeld 1 kg meer en is meestal 2cm groter dan een teefje. Zoals in elk ras zijn er ook uitzonderingen. Het is heel moeilijk om op de leeftijd van 8 weken een inschatting te maken van de uiteindelijke grootte en gewicht die de pup zal bereiken op volwassen leeftijd. Het kleinste pupje uit het nest kan uitgroeien tot de grootste van de bende.

Nadelen van een teefje

Een teefje wordt gemiddeld 2 maal loops per jaar. Een loopsheid duurt ongeveer een 3 tal weken, maar het meeste bloedverlies beperkt zich tot een 8 à 10-tal dagen. De eerste loopsheid mag men verwachten vanaf de 6de levensmaand, maar vroegere of latere periodes zijn geen uitzondering. De eerste loopsheden geven het meeste bloedverlies, latere loopsheden gaan soms onopgemerkt voorbij, dit vooral omdat oudere teefjes zichzelf proper likken.

Wanneer bloedverlies gedurende deze periode een probleem is, bijvoorbeeld voor tapijt of zetels, dan kan je het teefje een broekje aandoen dat speciaal hiervoor ontworpen is en verkrijgbaar is in alle hondenspeciaalzaken.  Een teefje verdraagt dat meestal heel goed.

Steriliseren is geen oplossing! Laat je niet verleiden om een teefje te laten steriliseren. Meestal wordt als excuus gebruikt dat er dan geen tumoren kunnen voorkomen, maar als je weet dat de kans op dergelijke tumoren heel laag is, dan weegt dit zeker niet op tegen de vele nadelen van sterilisatie. Een van de voornaamste nadelen is de vacht. Een Cavaliertje dat gesteriliseerd is krijgt een volledige verandering in vachtstructuur waardoor de vacht veel onderhoud vergt en meestal heel dof is. De mooie zijdeachtige vacht verandert door de afwezige hormonen in een doffe, wollige en pluizige vacht. De vacht gaat heftig krullen en meestal kan men er met een gewone kam niet meer doorheen. Klitten zijn niet te vermijden en vele eigenaars zien dan enkel nog heil in het regelmatig scheren van hun teefje. Gesteriliseerde Cavaliertjes  worden ook meestal dik en de kans op urine-incontinentie is reëel.

Een ander nadeel bij teefjes is de kans op schijndracht. Sommige teefje krijgen hiermee te maken rond de periode van 2 maand na de loopsheid. De symptomen zijn dezelfde als bij een normale zwangerschap. Het teefje krijgt gedragsveranderingen, ze wordt aanhankelijker, soms zenuwachtig en gaat putten graven (nest maken). Soms verzamelt ze speeltjes of pantoffels en verdedigt die alsof het pupjes zijn. Ook de melkklieren kunnen soms melk produceren. Een gewone schijndracht verdwijnt vanzelf. Vooral afleiding is belangrijk. Regelmatig wandelen en veel afwisseling zullen de symptomen snel doen verdwijnen.

Nadelen van een reutje

De meeste reutjes zullen vanaf de pubertijd (7 à 9 maand) beginnen met het opheffen van hun pootje tijdens het plassen. Een goed gesocialiseerd reutje zal dit niet in huis doen, tenzij bij de aanwezigheid van loopse teefjes. Wanneer voor jouw het opheffen van het pootje tijdens het plassen in de tuin een probleem is, dan kan je best kiezen voor een teefje.

Sommige reutjes hebben ook de slechte gewoonte om op hun voorpootjes te plassen.  Dit komt vooral voor bij jongere reutjes die nog de “truck” niet kennen om correct te plassen.

Wanneer een reutje op zijn pootjes geplast heeft gebruik  dan gewoon wat babypoeder. Dat ontrekt het vocht en neemt de geur weg. Veel problemen zijn opgelost wanneer je de gewoonte maakt om je hondje op gras te laten plassen.

Sommige reutjes maken er een “slechte” gewoonte van om tijdens een wandeling tegen elk paaltje of autoband te plassen. Ook dat is eenvoudig af te leren. Meer hierover in het hoofdstuk over de training.

 

Reutje en teefje samen?

Cavaliertjes leven graag met meerdere samen. Veel liefhebbers overwegen de aanschaf van een tweede hondje. In dergelijk geval neemt je best een hondje van hetzelfde geslacht. Een reutje en een teefje samen in huis kan heel veel problemen geven.

Telkens als het teefje loops is moet je beide gedurende minimum 2 weken van elkaar scheiden. Wanneer je ze in dezelfde woning houdt, dan kijkt je aan tegen 2 heel lastige weken. De reu zal voortdurend blaffen, janken of huilen (dag en nacht), niet meer willen eten en in sommige gevallen onhandelbaar zijn. Wanneer je toch beide geslachten in huis hebt, dan breng je best een van beide naar familie of vrienden gedurende minstens 2 à 3 weken.

Waar moet ik op letten als ik een pupje koop?

Je moet de moeder zien!

Pupjes leven een tijd samen met de moeder en kopiëren dikwijls het gedrag van de moeder. Het is daarom van groot belang dat de moeder een heel sociaal lief hondje is dat kerngezond is.

Het nest moet proper zijn!

Bij een accuraat en zorgvuldige fokker zal je een fris ruikend en verzorgd nest aantreffen.

Pupjes moeten in huis opgroeien

Zie uitleg socialisatie

De ouders moeten onderzocht zijn.

Zie uitleg gezondheid

Welk pupje kies ik uit het nest?

De aankoop van een pupje moet steeds in vertrouwen gebeuren. De fokker die dagelijks met het nestje bezig is kent als geen ander het karakter van elk pupje. Wanneer je toevallig op bezoek komt dan kan je  geen juist oordeel vellen over de verschillende karakters in het nest. Het meest speelse pupje kan toevallig moe zijn en geen zin hebben om je vriendelijk te begroeten.

Sommige denken dat de pup dat recht naar je toe komt gelopen, liefde op het eerste gezicht is. Dit is puur toeval, het kan zelfs een teken van dominantie zijn ten opzichte van de andere pupjes in het nest. 

Het is aan jou om het kleur en het geslacht te kiezen en verder moet je de fokker vertrouwen dat hij de juiste pup kiest die het best bij jou past. Woon je op een appartement kies dan niet een “spring-in-‘t-veld” en wil je graag agility of andere sporten doen neem dan best een actief pupje.

Laat je dus niet beïnvloeden door het schattig gezichtje van een pupje, alle pupjes zijn toch schattig. Neem ook best geen kinderen mee wanneer je het nest bezoekt. Kinderen kunnen bij het zien van dergelijk schattige wezentje namelijk niet meer rationeel denken. Een miskoop is dan snel gebeurd.